top of page

ΧΤΑΠΟΔΙ ΚΡΑΣΑΤΟ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΒΑΛΣΑΜΙΚΟ ΣΥΚΟ ΣΤΑΦΥΛΟΣ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

1 χταπόδι γύρω στο 1,5 κιλό

6 ξερά σύκα κομμένα στην μέση

2 φύλλα δάφνης

1 αστεροειδή γλυκάνισο

5 πιπεριές ανάμεικτες κομμένες σε κομμάτια

1 καυτερή πιπεριά κομμένη σε κομμάτια

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 φρέσκα κρεμμυδάκια χλωρά ψιλοκομμένα

4-5 σκελίδες σκόρδο

4 κ.σ. κρέμα βαλσάμικο σύκο Στάφυλος

1 1/2 ποτήρι κόκκινο κρασί

ελαιόλαδο

αλάτι πιπέρι

ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:Τοποθετούμε το χταπόδι σε κατσαρόλα, ολόκληρο,χωρίς νερό μαζί με τα σύκα, την δάφνη, και το γλυκάνισο και το βράζουμε σε σιγανή φωτιά, μέχρι να γίνει με τα δικά του υγρά.(περίπου 30-40 λεπτά). Το βγάζουμε και το κόβουμε σε κομμάτια. Το ζωμό που θα έχει μείνει από το χταπόδι τον φυλάμε, όπως επίσης και τα σύκα σε δύο ξεχωριστά πιάτα. Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις πιπεριές μέχρι να μαλακώσουν, στην συνέχεια ρίχνουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το χταπόδι και κάνουμε ένα καλό σοτάρισμα, σβήνοντας με το κρασί, τον ζωμό που έχουμε φυλάξει και τα μπαχαρικά. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε τα σύκα και την κρέμα βαλσάμικο σύκο Στάφυλος και βράζουμε για ακόμα 5 λεπτά μέχρι η σάλτσα να μελώσει. Σερβίρεται χλιαρό.

Συνταγές -Θαλασσινά & Ψάρια

ΤΣΙΠΟΥΡΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑ ΒΑΛΣΑΜΙΚΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΣΤΑΦΥΛΟΣ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

4 τσιπούρες

Μαϊντανό

Μυρώνια

2 σκελίδες σκόρδο

2 λάιμ

Κρέμα βαλσάμικο πορτοκάλι Στάφυλος

Ελαιόλαδο

Αλάτι πιπέρι

 

ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:Πολτοποιούμε σε ένα multi μαϊντανό, μυρώνια, σκόρδο, λάδι, αλάτι και πιπέρι. Χαράζουμε τα ψάρια σε δύο σημεία και τα αλείφουμε με το αρωματικό λάδι.Βάζουμε πάνω απο την εφημερίδα μια λαδόκολλα, μετά φέτες λάιμ και τις τσιπούρες.

Συμπληρώνουμε ακόμα κάποιες φέτες λάιμ πάνω στις τσιπούρες και ολοκληρώνουμε ρίχνωτας κρέμα βαλσάμικο πορτοκάλι Στάφυλος. Τυλίγουμε την εφημερίδα, δένουμε και στην συνέχεια την βουτάμε σε νερό για να μην καεί στο ψήσιμο.Το τοποθετούμε πάνω στην σχάρα και ψήνουμε στους 220 βαθμούς για 40-50 λεπτά.

ΛΑΒΡΑΚΙ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΒΑΛΣΑΜΙΚΟ ΛΕΥΚΟ ΣΤΑΦΥΛΟΣ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

8 λαβράκια

1 κρεμμύδι

2 σκελίδες σκόρδο

7-8 ντοματίνια

Δάφνη

Δενδρολίβανο

2 πιπεριές

1 ποτήρι λευκό κρασί

Ελαιόλαδο

Κρέμα βαλσάμικο λευκό Στάφυλος

Αλάτι πιπέρι

 

ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:Κόβουμε σε λωρίδες το κρεμμύδι και τις πιπεριές και τα σοτάρουμε με λίγο λάδι σε ένα τηγάνι.Τα αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το σκόρδο και την δάφνη, στύβουμε τα ντοματίνια πάνω από τα λαχανικά και μετά τα σοτάρουμε και αυτά. Σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε και 5 κ.σ. κρέμα βαλσάμικο λευκό Στάφυλος. Στο τέλος βάζουμε το δενδρολίβανο και τα ψάρια, σκεπάζουμε με ένα καπάκι και το αφήνουμε να μαγειρευτεί για 8- 10 λεπτά.

ΣΟΛΟΜΟΣ ΣΟΤΕ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ, ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑ ΒΑΛΣΑΜΙΚΟ ΛΕΜΟΝΙ ΣΤΑΦΥΛΟΣ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

 

Σολομός

Σόγια σως

Ελαιόλαδο

200γρ. ντοματίνια

Σπανάκι

4 κολοκυθάκια

Κρέμα βαλσάμικο λεμόνι Στάφυλος

Θυμάρι

Αλάτι πιπέρι

ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ;Κόβουμε το ψάρι σε μερίδες, το χαράζουμε από την πλευρά της πέτσας

και το μαρινάρουμε με την σόγια σως. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε τον σολομό, αφού τον έχουμε αλατοπιπερώσει από όλες τις πλευρές, πιέζοντας ελαφρά, ιδιαίτερα από την πλευρά της πέτσας. Όταν πάρει χρώμα σβήνουμε με την κρέμα βαλσάμικο λεμόνι Στάφυλος.Κόβουμε τα κολοκυθάκια και τα σοτάρουμε με λίγο λάδι και τα αλατοπιπερώνουμε. Στην συνέχεια ρίχνουμε το σπανάκι και τα ντοματίνια και τα σοτάρουμε και αυτά.Σβήνουμε με κρέμα βαλσάμικο λεμόνι Στάφυλος και σερβίρουμε με φρέσκο θυμάρι.

bottom of page